Transzferár-Dokumentáció

Hogyan készítsűk el transzferár-ár dokumentációs nyilvántartásunkat ?

A hatályos adótörvények értelmében, ha a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióikban a piaci ártól eltérő árat alkalmaznak, a társasági adó (bizonyos esetekben az ÁFA) alapját is módosítani kell. A kapcsolódó OECD irányelvekkel összhangban a kisvállalkozásnak nem minősülő adófizetők egy meghatározott formátumú nyilvántartás (fő és helyi dokumentum) elkészítésével kötelesek hatékony segítséget nyújtani a NAV munkatársainak a transzferárak ellenőrzésében.

A transzferár nyilvántartás nemcsak formai szempontból lényeges (hiánya esetén nyilvántartásonként 2 millió Ft-os mulasztási bírságra lehet számítani), hanem tartalmi szempontból is. Az adóhatóság már kiemelten vizsgálja a kapcsolt viszonyban alkalmazott árakat. Ha a kapcsolt árakat nem tartja piaci árnak, adóhiányt állapít meg a társasági adóban, valamint az áfa és a helyi adók területén is.

Tanácsadó munkatársaink kidolgozták azt a vázat, ami minden olyan elemet tartalmaz, ami a bírságok elkerüléséhez elengedhetetlenül szükséges. Megbízásunk esetén szakértőink a társaság és az ügylet specifikációi alapján testreszabott dokumentációt készítenek az alkalmazott árak minél körültekintőbb és alaposabb alátámasztására. Munkánkhoz hazai és nemzetközi összehasonlító adatokat, adatbázisokat használunk.

 

Szeretném szakértővel elkészíttetni a dokumentációkat. Garanciával!