Transzferár-Dokumentáció

Hogyan készítsűk el transzferár-ár dokumentációs nyilvántartásunkat ?

A hatályos adótörvények értelmében, ha a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióikban a piaci ártól eltérő árat alkalmaznak, a társasági adó és a különadó (2008-tól bizonyos esetekben az ÁFA) alapját is módosítani kell. A kapcsolódó OECD irányelvekkel összhangban a kisvállalkozásnak nem minosülő adófizetők egy meghatározott formátumú nyilvántartás elkészítésével kötelesek hatékony segítséget nyújtani az APEH munkatársainak a transzferárak ellenőrzésében.

A transzferár nyilvántartás nemcsak formai szempontból lényeges (utalva a 2 millió Ft-os mulasztási bírságra), hanem tartalmi szempontból is. Az adóhatóság már kiemelten vizsgálja a kapcsolt viszonyban alkalmazott árakat. Ha a kapcsolt árakat nem tartja megfelelő szokásos piaci árnak, adóhiányt állapít meg a társasági adóban, a különadóban, valamint az áfa és a helyi adók területén is.

Tanácsadó munkatársaink sok „golyóálló” dokumentáció készítéséhez kidolgozták azt a vázat, ami minden olyan elemet tartalmaz, ami a bírságok elkerüléséhez elengedhetetlenül szükséges. Persze nem elégséges, de minden ügylet más, univerzális „fegyver” nincsen...

Most rendelkezésére bocsátjuk cégünk tudásának, tapasztalatának egy részét és ezt teljesen ingyen tesszük.

Szeretném szakértővel elkészíttetni a dokumentációkat. Garanciával!