Vagyonértékelés

Mennyit ér egy vagyonértékelés?
Háát... pont annyit, amennyire hiteles, független és objektív!
Azaz kik, milyen szakmai elvek alapján, mennyire alaposan és körültekintően végezték.

Vagyonértékelés jelenti azt a folyamatot, mely során egy független szakértő által meghatározásra kerül egy eszköz vagy kötelezettség piaci értéke.

A társaságok vagyonértékelést kérhetnek cégértékesítés, privatizáció, apport, átalakulás, saját tőke rendezés, vagy hitelkérelem esetén is.

Az értékelés lehet
    * Eszköz alapú
    * Összehasonlító értékkel alátámasztott
    * Jövedelemtermelő képességet vizsgáló
       (üzleti értékelés).

Ha az eszköz, társaság, vagy üzletág nem nyereséges, az értékelést inkább eszköz alapon célszerű elvégezni.

Piaci körülmények között gyakran értékesített önálló vagyontárgyak esetében (ingatlan, gépjármű, stb.) célszerű az összehasonlító módszert alkalmazni.

Amennyiben az eszköz, társaság, vagy üzletág nyereségesen működtethető, a mérvadó piaci értéket az üzleti értékelés adja, annak ellenére, hogy ennek a megbízhatósága a legkisebb, hiszen a jövőre vonatkozó feltételezéseken alapszik.

Eszközalapú értékeléseinket tapasztalt műszaki gárdánk vezetésével, mindig az adott szakma legkiválóbb független szakértőinek a bevonásával végezzük, ezzel biztosítva hogy megállapításaink az eszközök hazai és nemzetközi értékének ismeretében (és állapotuk szakszerű felmérésével) megbízható képet adjanak a felmért vagyon értékéről.

Jövedelemtermelő képességen alapuló vagyonértékeléseink esetében az érintett vállalat szakembereinek bevonásával öt- illetve tízéves pénzügyi tervet készítünk, majd az ennek alapján kidolgozott diszkontált cash-flow tervből (DCF módszer) vezetjük le a vállalat vagy beruházás értékét.

További oldalak ebben a témakörben