Cégértékelés

A cégek értékének meghatározására több módszertan is kínálkozik. Természetesen minden vállalkozó elgondolkodott már, mennyit ér a vállalkozása, üzletrésze, és erről van is egy elképzelése. De milyen célból és módszerrel készülhet értékelés:

  • Értékesítés, tőkebevonás (döntéselőkészítés)
  • Bejelentett részesedés értékének alátámasztása (május 31-ig lehetséges!)
  • Hitelkérelem, fedezetmeghatározás
  • Transzferár dokumentálás, cégcsoporton belüli üzletrész adásvételhez, átstrukturáláshoz.

A cégérték megállapítható a saját tőkéből de egy nyereségesen működő cég esetében ez nagyon konzervatív értékelés, hiszen ez nem tartalmazza a mérlegben ki nem mutatható értékeket, mint a kapcsolati tőkét (szerződésállomány, ismertség) a felhalmozott tudásbázist, és a jövőbeli eredményeket sem. Arról nem is beszélve, hogy az esetek többségében a saját tőkébe az eszközök amortizációval csökkentett bekerülési értéken kerülnek beszámításra, de az eszközök értéke folyamatos használat esetén ezt jóval meg is haladhatja.

A cég stratégiai értékét jellemzően Diszkontált cash-Flow (DCF) módszerével lehet megállapítani. Tekintettel, hogy ennek a módszernek az alapja a cég jövőjét modellező középtávú (5-15 éves) üzleti terv, az értékelés biztonsága leginkább a tervezett bevételek és költségek megbízható előrejelzésén alapszik. A bizonytalanságok ellenére ez a módszer tekinthető a  közgazdaságilag leginkább megalapozott módszernek.

Társaságunk nagy tapasztalattal rendelkezik komplex, esetleg speciális eszközöket birtokló vállalatok értékelésében, stratégiai cégérték meghatározásában.

Érdekel, mennyit ér a cégem!